HBOR nudi niže kamate i dulju otplatu kredita

Bez autora
Mar 26 2012

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) pripremila je 27 kreditnih programa za poticanje investicija i oporavak gospodarstva. Ta banka s temeljnim kapitalom od 7 milijardi kuna za ovu godinu uvela je privremenu mjeru, po kojoj će kamatne stope za nove kredite biti 1 postotni bod niže, a poček i rok otplate dulji. Umjesto od 2 do 6 posto, kamate su u rasponu od 1 do 5 posto, dok je maksimalni poček pet godina, a otplata 17 godina za turistički sektor. HBOR je predvidio i povećanje svog udjela kredita u investiciji na 75, odnosno 85 posto za početnike i inovacije. Programi kreditiranja namijenjeni su malom i srednjem poduzetništvu, modernizaciji industrije, poticanju energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije, poljoprivredi, zaštiti okoliša i turizmu. Uveden je i program kreditiranja lokalnih katastarskih izmjera radi izrade katastra.

HBOR nudi niže kamate i dulju otplatu kreditaHrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) pripremila je 27 kreditnih programa za poticanje investicija i oporavak gospodarstva, rečeno je na sjednici Gospodarskog vijeća u ponedjeljak u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Komori Zagreb.

Kako je objasnila Ivanka Maričković Putrić, direktorica HBOR-ova sektora kreditiranja, ta je banka s temeljnim kapitalom od 7 milijardi kuna za ovu godinu uvela privremenu mjeru, po kojoj će kamatne stope za nove kredite biti 1 postotni bod niže, a poček i rok otplate dulji. Umjesto od 2 do 6 posto, kamate su u rasponu od 1 do 5 posto, dok je maksimalni poček pet godina, a otplata 17 godina za turistički sektor. HBOR je predvidio i povećanje svog udjela kredita u investiciji na 75, odnosno 85 posto za početnike i inovacije.

Programi kreditiranja namijenjeni su malom i srednjem poduzetništvu, modernizaciji industrije, poticanju energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije, poljoprivredi, zaštiti okoliša i turizmu. Uveden je i program kreditiranja lokalnih katastarskih izmjera radi izrade katastra.

Nudi se i kreditiranje kupca ili banke kupca u inozemstvu, ali samo ako je korisnik kredita kupac hrvatskih proizvoda. Uvedeno je i osiguranje u slučaju neplaćanja. Postoji i program restrukturiranja, te program dugoročnog investiranja u malo i srednje poduzetništvo. Njime se poduzetnicima koji posluju dulje od dvije godine, nudi kredit do 8 milijuna kuna uz kamate do 3 posto, trogodišnji poček do tri godine i otplatu do 12 godina. Za velike gospodarske subjekte nema kreditnog limita, no, HBOR se uključuje u praćenje projekata. Kamate su od 1 do 5 posto, poček tri i otplata do 12 godina, ovisno o statusu poduzetnika, naročito ako je na otocima ili područjima od posebne državne skrbi. Programi energetske učinkovitosti predviđaju i darovnicu Europske komisije u iznosu od 15 posto vrijednosti projekta.

Tijekom dvadesetak godina HBOR je odobrio 29.399 kredita vrijednih 63,3 milijarde kuna.

Tamara Horvat iz Hrvatske informacijsko-referalne agencije istaknula je da ta institucija pruža pomoć i snalaženje kroz more informacija i šumu propisa svima pod jednakim uvjetima, nepristrano i besplatno. Sve od adresara tijela javne vlasti, pravnih propisa i međunarodnih ugovora do glasila može se pronaći na stranici www.hidra.hr.

Bruno Grubešić iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo napomenuo je da HAMAG poduzetnicima nudi savjete, jamstva, bespovratne potpore, mrežu konzultanata za Unijine projekte, a od ove godine i investicije. Malim i srednjim poduzetnicima koji nemaju odgovarajuće instrumente osiguranja, nakon procjene rizika nude jamstvo za dobivanje bankovnog kredita. Jamstveni je kapital, rekao je, povećan s milijardu na dvije milijarde kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik